Bizler bugün SUPTEX'de yaptığımız her atılım, karşılaştığımız her güçlük için geçmişimizden güç alıyoruz. Çünkü nasıl bir zamanda, hangi şartlar altında doğduğumuzu ve bugünlere ulaştığımızı biliyoruz. Çünkü geçmişimizi hatırlıyoruz. Bu bilincin SUPTEX ailesinin yeni nesillerine ihtiyaç duyacakları güç ile birlikte büyük bir sorumluluk da getirdiğine inanıyoruz: Sürekli olarak ilerleme.
Bizler dünün bir adım önünde olmayı başardığımız sürece her gün büyümeye devam edeceğiz.
Aşağıda kurulduğu ilk günden bugüne dek SUPTEX ailesinin yaşamından önemli kesitleri bulabilirsiniz.
Bodrum katında imalat
1967- İki mavi yakalı çalışan, Ali AL ve Fikri TAK, Temmuz 1967'de Türkiye'de kauçuk sızdırmazlık elemanlarının çeşit ve bulunabilirlik açısından çok kısıtlı olduğu bir dönemde SUPTEX Yağ Keçelerini kurdular. İstanbul Kurtuluş'ta önce bir binanın giriş katında, hemen ardından da aynı semtte bir bodrum katında imalata başladılar. Kauçuk hamurunu firma dışından temin etmek suretiyle, kimi zaman makine başında bizzat çalışarak ürettikleri 50x72x10 ebatlarındaki ilk yağ keçesini Karaköy Perşembe Pazarı'na sattılar.
O günkü üretim teçhizatı kauçuk hamurunu "pişirmek" için kullanılan 2 adet kompresyon el presi, 1 eksantrik pres, ürünü çapaklarından ayırmada kullanılan bir sütunlu matkap, 1 torna, basit bir ilaçlama tertibatı ve tek bir çalışandan ibaretti. Günlük üretimi ise 100 adedi geçmiyordu.
Ekonomoisi henüz yavaş bir gelişim içinde olan Türkiye'nin o seneki GSMH'si 12 milyar doların altında, toplam ihracatı ise 500 milyon doların biraz üzerinde gerçekleşmişti.
1968 - Şirketin kurucu ortaklarından Fikri TAK geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
1973 - Suptex sonraki 17 sene boyunca faaliyetlerini yürüteceği Kurtuluş Bayır Sokak'taki yerine taşındı. Burada yeni kompresyon pişirme presleri ile bir adet eksantrik pres o zaman için son derece mütevazi olan makine parkına dahil edildi.
O tarihteki üretim teçhizatı 1 adet merdane, 2 eksantrik pres, 4 sıcak pres, 1 torna ve yay sarma için kullanılan 4 adet matkaptan ibaretti.
1975 - Uzun yıllar üretim faaliyetlerinin yürütüleceği Kartal Soğanlık'taki fabrika binasının yapımına başlandı.
1978 - Fabrika binasının yapımı tamamlandı ve imalat kademeli olarak buraya kaydırılmaya başlandı. Merkez ofis ve depo Kurtuluş Bayır Sokak'ta kaldı.
Atölyeden fabrikaya
1979 - Tüm imalat yeni fabrika binasına toplandı. İlk yarı otomatik çapak alma makinesi, ilk profesyonel amaçlı yay sarma makinesi ve bir adet hamur karıştırıcı satın alındı. Suptex® ürün sayısı 1.000'e ulaştı.
1984 - Fabrika bünyesinde bir kimya laboratuvarı kuruldu. Muhasebe işlemleri için kullanılmak üzere ilk bilgisayar (Amstrad CPC 464) satın alındı.
1985 - Gelişmelere paralel olarak TSE ve imalata uygunluk belgeleri alındı.
1988 - Yunanistan'a SUPTEX'in ilk ihraç kayıtlı satışı gerçekleşti.
Aynı yıl 11,5 milyar dolar ile Türkiye Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamını yakaladı.
1990 - Ofis ve depo kısımları 7 yıllığına Bayır Sokak'tan yine Kurtuluş semtindeki Nasip Sokak'a taşındı.
1992 - Suptex Kazakistan'da ilk defa uluslararası bir fuara katılarak ürünlerini sergiledi.
Kurumsallaşma yolunda ilk adımlar
1993 - Firma SUPTEK Yağ Keçeleri San. ve Tic A.Ş. adıyla aile şirketi kimliğini de koruyarak yeniden yapılandı. Suptex® firmanın tescilli markası olarak kaldı.
1994 - SUPTEK ilk CNC torna ve işleme merkezini bünyesine katarak kalıp üretim ve işleme kapasitesinde önemli bir atılım gerçekleştirdi.
Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadı, Türk Lirası %70'e varan oranlarda devalüe edildi. GSMH bir önceki yıla göre %26 oranında gerileyerek 132 milyar dolar olarak gerçekleşti.
1995 - Hidrolik ve pnömatik sızdırmazlık elemanlarının imalatı için bir otaklık yapısı dahilinde SUPTEK Conta San. ve Tic. Ltd Şti. kuruldu. Firma kendisine ait binada yine kendisine ait üretim teçhizatı ile faaliyetlerine başladı.
1997 - Nasip Sokak'taki faaliyetlerin tamamı fabrika binasına kaydırıldı ve buradaki ofis fiili olarak çalışmalarına son verdi.
1998 - Genişleyen makine parkını tesis edebilmek amacıyla fabrika alanı genişletildi ve yeni birimler oluşturuldu. Suptek® markalı toplam ürün sayısı 3.000'e ulaştı.
1999 - Tüm firma bünyesinde ISO 9001:1994 Kalite Güvence Modeline uyumluluk amaçlı standardizasyon çalışmaları başlatıldı.
2001 - SUPTEK yürütülen çalışmalar neticesinde DIN EN ISO 9001:1994 KGM uygunluk belgesi almaya hak kazandı. Bir sene sonra fabrikadaki kalite sistemi güncelleştirildi ve mevcut uygunluk belgesi ISO 9001:2000 KYS sertifikasına yükseltildi.
Türkiye yakın tarihinin ikinci büyük ekonomik krizini yaşadı. GSMH 200 milyar dolardan 145 milyar dolara geriledi.
2003 - SUPTEK Conta San. ve Tic. Ltd. Şti.'ndeki ortaklık yapısı son buldu. SUPTEK A.Ş kendi tescilli markası olan Suptex® isminin tüm haklarının sahibi sıfatıyla üretimini yağ keçesi odaklı olarak devam ettirme kararı aldı. SUPTEK Conta San. ve Tic. Ltd. Şti. faaliyetlerine resmen son verdi.
2004 - Vulkanizasyon amaçlı ilk tam otomatik kompresyon preslerine makine parkına dahil edilmesiyle SUPTEK A.Ş. üretim kapasitesi ve hızında dünya standartlarını yakaladı.Bunun neticesinde firma uzun yıllar boyunca üretimini gerçekleştirdiği özel ürünlere ilave olarak çok adetli standart ürünlerde de rekabet gücünü pekiştirmiş oldu. Çalışan sayısı 100'e ulaştı.
2006 - SUPTEK A.Ş., daha önce bir ortaklık çerçevesinde dolaylı olarak üretimine iştirak ettiği hidrolik ve pnömatik sızdırmazlık elemanları sektörüne kendi sermayesi ve markası ile girme kararı aldı. Suptex® markalı akışkan gücü sızdırmazlık elemanlarının üretimine başlandı.
GSMH 400 milyar dolara ulaştı. İhracat rekor düzeyde gerçekleşerek 85 milyar doları geçti.
Yeni hedeflerle daha da güçlü bir aile
2010 - TÜBİTAK destekli ilk geniş kapsamlı Ar-Ge projesi hayata geçirildi.
2012 - Suptek A.Ş İDOSB'de 8.000 m2 alan üzerine kurulu yeni yerine taşındı.
2016 - Otomotiv tedarik zincirinin bir parçası olmak maksadıyla başlatılan çalışmalar neticesinde IATF 16949 sertifikasyonuna hak kazanıldı.
GSMH 800 milyar doları geçti. İhracat 150 milyar dolara ulaştı.
2017 - ISO 14001 çevre ve OHSAS 18001 iş güvenliği yönetim sistemi sertifikasyonları alındı.
2018 - 5746 sayılı kanuna uygun olarak şirket Ar-Ge Merkezi resmen tescillendi.
2020 - Uzay , havacılık ve savunma sanayi tedarik zincirinin bir parçası olmak maksadıyla başlatılan çalışmalar neticesinde EN 9100:2018 sertifikasyonuna hak kazanıldı.